Over Mezelf

Over

mezelf

Hoi ik ben Saartje


Vrouw, echtgenote, dochter, zus, mama, tante, vriendin, kleuterjuf … en yogini! Ik hou van mijn leven en ben er heel dankbaar voor. Daarom besteed ik graag én veel zorg en aandacht aan mijn lichaam en geest.


Wat is dat dan precies, 'zorg dragen' voor je lichaam en geest? 'Zorg dragen' betekent voor mij 'je hele lichaam met zorg dragen'. Gezonde voeding, voldoende (nacht)rust, ontspanning … en YOGA!


Het yogapad doorkruiste mijn leven al een hele poos terug. Het was mijn zus die me meenam naar mijn eerste yogales. Ze zei me dat het echt iets voor mij zou zijn. Ik had wel degelijk mijn twijfels want wist totaal niet wat yoga was.


Toen kwam ik bij Lotte terecht. Zij heeft me de yogakriebel meer dan doorgegeven. Ze heeft me begeleid van yogaleek tot een echte yogi. Heel dankbaar ben ik voor alles wat ze met me deelde.

De eerste jaren dat ik yoga beoefende was het enkel het fysieke aspect dat me erg aansprak en me steeds weer op de mat bracht.


Tot er iets heel ingrijpends in mijn leven gebeurde. Ik kreeg borstkanker. Het fysieke deel van yoga kan je wel vergeten wanneer je in behandeling bent voor kanker. Je lichaam geeft een “No-Go” ook al zou je het anders willen. Maar mijn matje bleef uitgerold… op één of andere manier voelde ik dat er toch wel meer was. En dat was het moment dat yoga meer werd dat louter bewegen. Yoga in groep werd yoga op maat. Dit zorgde ervoor dat yoga een heel andere dimensie kreeg dan ervoor.


Ik ben er echt van overtuigd dat yoga me heeft geholpen in de strijd tegen het lelijke monster kanker. Yoga heeft me mezelf leren aanvaarden. Wie ik nu ben en dat het echt oké is zoals het nu is. Loslaten van wat was, loslaten van wat nooit meer zal zijn, … loslaten van wie we denken te moeten zijn. Bewust leven in het hier en nu.

En tot op de dag van vandaag, net op dagen wanneer het denken de overhand neemt, roept mijn yogamat nog harder dan ooit. Dan ga ik erop staan en ga ik de confrontatie met mezelf aan. Letter en figuurlijk terug landen in mijn eigen lichaam en hoofd, met mijn twee voeten op de mat.


Ik werd fysiek opnieuw sterker en de yogakriebel flakkerde weer helemaal op. Ik ontwikkelde een Ashtanga haat-liefde relatie. In mijn eeuwige gevecht met loslaten geeft deze yogastijl me steeds weer wat ik nodig heb. Ik leerde hierdoor een fantastische yogadocente kennen, Eveline. Zij heeft me de grootste denkbeeldige spiegel ooit voorgehouden. Me bewust gemaakt van wie ik (echt) ben. Ze heeft me meer dan ooit doen beseffen dat je heel wat meer bent dan je fysieke lichaam. En dat het heel natuurlijk is dat het denken soms de overhand neemt. Maar dat yoga je hierin kan begeleiden en ondersteunen zodat je niet verdwaald in je eigen gedachten en hoofd.


Omdat Ashantga heel erg Yang is, is er Yin-yoga om opnieuw in balans te komen. Deze yogastijl leerde ik ook kennen tijdens mijn behandeling en bij het verwerken van alles wat er in de hele periode van ziek zijn en herstellen was gebeurd. Yin yoga werd voor mij een rustpunt, een moment van herstellen zowel mentaal als fysiek. Ik moest wel eerst doorheen de hoge dikke muren die ik rondom me bouwde. Dit is best confronterend maar eens er een kleine opening is gemaakt sijpelt de stille zachte rust weer binnen.


De interesse om door te geven wat ik heb ervaren begon te kriebelen. Het werd dus tijd om me te verdiepen en op zoek te gaan naar opleidingen die me het duwtje in de rug geven om voor een groep les te geven. Ondertussen geef ik al enkele jaren met héél veel enthousiasme les. Blijf ik me verdiepen in yoga, mindfulness en alles wat erbij komt kijken.


Opleidingen kinderen

Kleuteronderwijs

Artevelde Hogeschool Gent, 2005


Kleuteryoga

Levenscirkel, Griet Muyshondt, 2016


Peuter-kleuter yogadocente

Kinderyogadocente

Arterre, 2016


Meditatie en mindfulness  met kinderen

Arterre, 2020


Helend kindercoach

Arterre, 2021


Opleidingen volwassenen

TT 200u

Yogaloft, Joachim Meire, 2018-2019


TT 100u yin

Yogaloft, Anat Geiger en Marcel van de Vis Heil, 2019-2020


TT 50u Anatomietraining

Yoc 2019-2020


TT 50u Elemental prana vinyasa 

Yogalovers, Nele Van Poucke, 2020


TT Prenatale yoga

Inspirational Yoga, Eve Mintiens, 2021


In het kader van deze gehele lichaams- en geesteszorg startte ik mijn opleiding tot yogadocente. Tijdens deze opleiding heb ik heel wat bijgeleerd en ontdekt. Dit alles heeft mijn passie voor yoga nog meer versterkt. En dit wil ik heel graag met jullie delen.


Ik hoop mijn yogakriebels aan jullie te mogen doorgeven.

Saartje