Massagetechnieken

Massagtechnieken

Zachte aanrakingen (Reiki)

Via zachte aanrakingen op het lichaam, wordt Reiki energie doorheen jouw lichaam gestuurd.

De energie stroomt altijdnaar de plaatsen waar het op dat moment het meeste nodig is.

Dit kan op zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak.

De warme stroom aan energie tijdens de sessie zorgt ervoor dat je energiebanen opnieuw stromen, de spieren in je lichaam kunnen ontspannen, blokkades in je energiesysteem loskomen, dat je hoofd tot rust komt, dat emoties verwerkt worden en dat je meer in verbinding komt met jezelf.

Op deze manier wordt het zelfgenezend vermogen van je lichaam geactiveerd.


Holistic Pulsing

Het lichaam wordt door het pulsen in een bepaald ritme, in een stromende, golvende beweging gebracht op een natuurlijke manier. De ritmische pulsen variëren op speelse wijze van heel klein naar groter en kunnen gecombineerd worden met rollende en strekkende bewegingen.

Kernwoorden bij deze techniek zijn ontspanning, bewustwording en genieten.

Het lichaam komt al snel tot rust en gaat zich ontspannen door de ritmische bewegingen. Je krijgt de mogelijkheid om je over te geven aan deze stromende golfbeweging door zich er als het ware ‘in te laten zakken’. Je wordt steeds meer bewust worden van je eigen lichaam.Massagetechnieken die tijdens de behandelingen worden gebruikt zijn


Effleurages zijn strijkende bewegingen over de huid met weinig of matige druk, waarbij een kortere of langere streek over het lichaam wordt gemaakt, gevolgd door een lichte retourstreek. De (steviger) opstreek dient zoveel als mogelijk in de richting van het hart te worden gemaakt. Zo’n heen-en-weer streek wordt gewoonlijk enkele keren herhaald. Op bijna elk lichaamsdeel kan effleurage worden toegepast: voor het aanbrengen van massageolie, om het gebied warm te maken, en om je partner te ontspannen.


Pétrissage is het kneden van spieren, een beweging die vergelijkbaar is met het kneden van brooddeeg. Het maakt de spieren soepeler, en het helpt bij het losmaken van plekken waar de huid is verkleefd met de spieren. Het kneden stimuleert ook het afvoeren van afvalstoffen uit de weefsels. Verwante technieken zoals wringen, het rollen van de huid, het oppakken en knijpen van de huid en het maken van plukbewegingen met duim en middelvinger – die door sommigen wel tot pétrissage worden gerekend – behoren eigenlijk tot de bindweefselmassage.


Tapotage – Hierbij maakt de masseur een serie – meestal snelle – ritmische slagen (met de vingertoppen, de muis dan wel zijkant van de handen, bolle handen, of gesloten vuisten) die afwisselend met beide handen worden toegediend. Diverse variaties worden benaamd met termen zoals (in volgorde van toenemende intensiteit): tikkelen, kloppen, waaierslag, hakken/hakslag, ‘cupping’ (met bolle handen), trommelen… Tapotage wordt gebruikt op gebieden met veel spierweefsel (zoals de monnikskapspier, billen, dijen en kuiten). Het stimuleert het behandelde gebied, het activeert de huid en verbetert de bloedsomloop.


Intermitterend drukken

Dit is een techniek om de toestand van het weefsel te ervaren. Het is een prima techniek om mee te beginnen. Ook kan deze techniek toegepast worden bij (lichte) oedeembestrijding, oftewel afvoer van een teveel aan vocht in het weefsel.


Frictie

Door frictie (maken van kleine bewegingen) bewerkt een masseur dat het onderliggende weefsel los komt en de bloeddoorstroming gestimuleerd wordt. Fricties kunnen soms wat pijnlijk zijn, vooral als het bindweefsel tussen de spieren erg vervuild is. Er ontstaan dan verklevingen van het bindweefsel met de spieren, wat als kleinere of grotere “knopen” gevoeld kan worden. Vaak zal de masseur tijdens de lichaamsmassage fricties combineren met pétrissages om het bindweefsel los te krijgen


Vibraties

Vibraties zijn kleine, snelle bewegingen (trillingen) van de weefsels. Deze bewegingen dient men ofwel plaatselijk toe (waarbij het aanrakingsvlak uiteenloopt van één vingertop tot de volle hand) ofwel aan een compleet lichaamsdeel (voorbeeld: door een voet vast te pakken en in trilling te brengen, vibreert het hele been mee, tot en met de heup). 


Stretchen of het uitrekken van lichaamsdelen of spieren.